Filament bewaren

protocycler-nauwkeurig-filament-maken-zelf_001Filament bewaren? Vacuümzakken zijn voordelig en maken het makkelijk om 3D filament te bewaren

Iedereen kent het probleem. Je hebt speciaal voor die ene klus een nieuwe rol filament aangebroken en na 50 meter leg je de rol weg. Met een beetje geluk heb je de plastic zak bewaard en heb je er een doos bij. Als je 2 maanden later die ene kleur weer gaat gebruiken merk je dat de printer er moeite mee heeft. Het filament is ongelijkmatiger en breekt sneller en de prints mislukken. Vaak denkt men dan dat dit het gevolg is van verkeerde printerinstellingen maar niets is minder waar.

Hoe kan dit nu? Wat we vaak vergeten is dat veel filamenten, waaronder PLA en ABS, hydrofiel zijn. Filament houdt van vocht. PLA, en ABS in mindere mate, onttrekken vocht uit de omgevingslucht. Deze eigenschap noemen wij hygroscopisch of hydrofiel. Nylon filament is zelfs binnen 18 uur volledig verzadigd met water moleculen en PVA filament – water oplosbaar filament dat vaak gebruikt wordt voor support – is extreem hygroscopisch. PET filament daarentegen is vrijwel niet hygroscopisch.

Wat is het gevolg van het aantrekken van water moleculen?

  1. het filament wordt broos;
  2. de diameter wordt groter;
  3. knetterend geluid wanneer het filament het ‘hot-end’ bereikt;
  4. een verhoogde kans op breuk.

Ook moet ‘vochtig’ filament op een hogere temperatuur geëxtrudeerd worden om een correcte extrusie te krijgen. Stuk voor stuk oorzaken van problemen tijdens het printen.

Hoe kun je filament bewaren? Vacuümzakken!

Houdt vocht buiten met een spacebag!

Houdt vocht buiten met een spacebag!

Natuurlijk zijn er in de markt allerlei oplossingen beschikbaar waarmee filament bewaren op een professionele manier geregeld wordt. Er zijn speciale filament containers en filament drogers. Dit zijn kostbare en vaak ook grote producten waar de doorsnee gebruiker niet op zit te wachten. Bovendien verbruiken deze units voortdurend energie. Maar voor alles is een alternatief dus hebben wij een hele simpele methode ontwikkeld. Onze methode is voor iedereen haalbaar, betaalbaar en beschikbaar is. Met deze methode blijft het filament volledig droog en snel toegankelijk. Je ziet meteen de kleur en het type filament. Je hoeft dus geen ondoorzichtige dozen te openen om te kijken wat er in zit. Wij noemen dit ‘vacumeren voor beginners’ en het toverwoord is de vacuümzak. Met vacuümzakken kun je filament in een luchtvrije en vacuüm omgeving bewaren. Hierdoor blijft het vrij van vochtige omgevingslucht.

Bekijk hier het assortiment van de vacuumzakkenspecialist.nl

Ze zijn overal verkrijgbaar. Ook de HEMA heeft ze in het assortiment. De standaard vacuüm zakken voor het reizen zijn niet geschikt omdat hier geen ventiel op zit. Deze zakken hebben een luchtuitlaat die alleen in één richting lucht binnen laat. Door de kleding in deze zakken op te rollen druk je direct snel alle lucht eruit. Dit is geen oplossing voor ons. Dus zoeken wij zakken met een ventiel. Dan kun je met een stofzuiger de zak vacuüm trekken.

In de praktijk worden vacuüm zakken gebruikt voor het vacumeren, opbergen of transporteren van kleding en beddengoed. Zo blijft alles schoon en vrij van schimmels en ongedierte. Wij adviseren zakken met een dubbele sluiting (rits). De zijn steviger, beter bestand tegen druk en duurzamer. Ze kosten ongeveer € 3,50 per zak. Een zak van 50 bij 60 cm is geschikt voor de 1 kg rollen. Plak wel een etiket op de zak met daarop het type filament. Opbergen is dan heel eenvoudig. Omdat vrijwel alle lucht uit de zak is verdwenen kun je de rollen goed stapelen of naast elkaar leggen.

Tip 2 – Voeg silica gel toe aan de verpakking

Als het je niet lukt om de zak goed vacuüm te zuigen kun je gebruik maken van silicagel kralen. Silicagel kralen zijn een zeer effectief vocht absorberend middel. Je kunt natuurlijk kant-en-klare silicagel packs kopen en als je ze droogt in de oven kun je ze zelfs hergebruiken. Je weet daarentegen nooit zeker wanneer de kralen verzadigd zijn en dus hun werk niet meer doen. Er zijn echter ook silicalgel verpakkingen met een verzadigingsindicator. Onder invloed van vocht verkleuren zij opeenvolgend van geel naar groen of blauw. De silicagel kralen worden eigenlijk alleen blauw als ze direct met water in aanraking komen. Vervang ze dus als de kralen groen van kleur zijn.

Vochtindicator

De silicagel verpakkingen die verkleuren van donkerblauw naar roze zijn mogelijk kankerverwekkend en bevatten kobalt chloride. Neem gewoon geen risico en koop silica kralen die van oranje naar groen veranderen. Hier zit een composiet verf in die minder schadelijk is. Je kunt de kralen vervangen of 3 uur drogen in een oven op 120 graden Celsius. Je kunt ze weer hergebruiken als de kleur oranje weer terug is. Wil je filament bewaren in een vacuüm zak? Dan moet je dus zeker ook silica bijvoegen. Een ideale hulpmiddel

Lees meer over silica gel

Tip 3 – Filament drogen. Dit heb je niet van ons!

Bruin filament of heerlijke pudding?

Bruin filament of heerlijke pudding?

Heb je het filament al een langere tijd in de open lucht bewaard? Leg de rol dan in een hete lucht oven gedurende een korte periode op een lage temperatuur. Let wel op: dit brengt risico’s met zich mee. Ben voorzichtig en ga zeker niet op een te hoge temperatuur drogen omdat je denkt dat dit sneller gaat. Voor je het weet krijg je pudding. PLA is absoluut NIET geschikt om in de oven te drogen tenzij je een zéér nauwkeurige, digitale oven hebt. PLA verandert al van structuur bij een temperatuur van 60 graden (van hard en bros naar zacht en gesmolten). Je kunt dit controleren door na te gaan wat de ‘glastemperatuur‘ van het materiaal is. Dit wil nogal eens verschillen en is bij ABS is dit ongeveer 100 graden, 150 graden bij polycarbonaat en zoals reeds vermeld 60 graden bij PLA.

Don’t try this at home!

Tip 4: Lekkage voorkomen? Gebruik een filament clip!

Filament bewaren doe je met vaccuumzakken en een filamentclip :)

Netjes opgeruimd en voorkomt lekkage bij vacumeren .. de filament clip.

Het zou je maar gebeuren. Je wilt die mooie rol filament bewaren en trekt de zak vacuüm. Omdat er nog filament buiten de rol uitsteekt trek je de zak lek. Dat is balen en gelukkig eenvoudig te voorkomen door het filament met een clip op zijn plaats te houden. Download de filamentclip via deze link en print het zelf.

Bedankt voor je tijd en .. maak er iets moois van!

Met vriendelijke groet,

 

Mr. 3D.