BuildTak

Wat is BuildTak?

BuildTak is een ideaal 3D print oppervlak voor FFF / FDM 3D printers. Wij weten dat het een superieur alternatief is voor masking tape of hitte bestendige folies – waaronder Kapton – te gebruiken op jouw printbed. BuildTak is een nieuw ontwikkeld composiet materiaal waarvan het patent in aanvraag is. Het wordt geleverd in voorgesneden kunststof vellen met een speciale textuur die eenvoudig hecht op jouw printbed. De vellen zijn hitte bestendig en beschikken over een hechtende onderkant.

Waarom is BuildTak beter dan masking tape of hitte bestendige folie?

Als je ooit eerder hebt gewerkt met masking tape of Kapton dan is een van de meest in opvallende kenmerken dat BuildTak vellen een snuggere vorm hebben waardoor het heel eenvoudig is om te plaatsen op je printbed en veel minder vatbaar voor luchtbelletjes die gevangen worden onder de oppervlakte.

Daarnaast is BuildTak duurzamer zodat het effectiever jouw printbed beschermd. Bij goed gebruik zal het veel langer meegaan dan Kapton of masking tape. Over het algemeen heeft BuildTak geen bijzondere aandacht nodig bij de verwerking of afstelling (i.e. het gebruik van haarspray, aceton). Zodra je de allerbelangrijkste stap – het op de juiste hoogte afstellen van de printkop – goed hebt doorlopen, zul je niet anders ervaren dan dat BuildTak gewoon waanzinnig goed werkt.

Wij weten uit ervaring dat 3D geprinte modellen goed hechten aan het printbed gedurende de duur van de printopdracht en dat de kans op kromming aanmerkelijk kleiner is. Zodra de printopdracht afgerond is zul je merken dat het pet object eenvoudig los komt van het printbed en al zeker met minder gefrutsel dan dat je gewend bent met andere alternatieven.

BuildTak werkt zowel met ABS als PLA zodat jij niet de ondergrond hoeft te veranderen als je print met verschillende materialen. Ook een verwarmd printbed is geen probleem. BuildTak is samengesteld uit hoogwaardige materialen en is ontwikkeld om hoge temperaturen te weerstaan die horen bij de FDM printer en een printbed met een temperatuur van bijvoorbeeld 110 tot 125 graden Celsius. Zodra jij de BuildTak ondergrond wilt vervangen zul je merken dat hij eenvoudig, schoon en in het geheel loskomt van het printbed zonder hechtmateriaal achter te laten.

buidltak-usp

Hoe zorg ik ervoor dat BuildTak zo lang mogelijk mee gaat?

Wij adviseren je een spatel te gebruiken met afgeronde hoeken bij het opleggen en ‘uitsmeren’ van het vel. Vermijd hulpmiddelen met scherpe hoeken waardoor de slijtage van de oppervlakte versneld. Gebruik zeker GEEN sterke oplosmiddelen zoals aceton om de vellen schoon te maken. Je mag niets anders gebruiken dan schoonmaak alcohol.

Zorg ervoor de de printkop van jouw FDM 3D printer goed is uitgelijnd en geen direct contact maakt met het BuildTak vel. Het wordt aangeraden om de printkop hoogte niet minder dan de hoogte van een standaard a4’tje af te stellen. Als je probeert een optimale afstelling van de hoogte van de printkop te bereiken dan is het beter om te starten met een hogere afstand. Draai een testprint en verlaag vervolgens de afstand totdat de testprint blijft hechten.

Wat is de beste instelling voor printkop afstand en bed uitlijning?

Als het gaat over het afstellen van de printkop afstand dan spreken wij over een sweet spot die optimaal is voor hechting en verwijdering van objecten. Bij het vinden van de sweet spot is het verstandiger om de afstand aan de hoge kant in te stellen en vervolgens een testprint te draaien waarbij je nauwkeurig let op de eerste laag van de print. Je ziet meteen of de printkop te ver verwijderd is omdat het geëxtrudeerde filament niet zal hechten; in dat geval is er geen schade ontstaan aan het vel. Verlaag vervolgens gewoon de afstand en probeer het opnieuw, totdat het hecht. Om de printkop afstand in te stellen – de afstand tussen de printkop en het BuildTak vel – adviseren wij om de afstand van een standaard a4’tje in te stellen (ongeveer .1 mm) voor ABS en .2 mm (de dikte van een visitekaartje) voor PLA met slechts een klein beetje frictie. Goede uitlijning verhoogt de levensduur van het BuildTak vel omdat het zal betekenen dat het niet nodig is om veel kracht te gebruiken bij het losmaken van het object.

Waarom blijven mijn prints niet hechten op BuildTak?

De oorzaak is meestal een te grote afstand van de printkop tot het BuildTak vel. Probeer de hoogte te verlagen en draai een testprint.

Waarom blijven mijn prints zo goed hechten aan BuildTak?

Dit kan gebeuren als de printkop te dicht is afgesteld op het BuildTak vel. Verhoog de afstand en zorg ervoor dat het printbed horizontaal is afgesteld. Draai een testprint. Als je print met ABS, verwijder dan de print meteen nadat de printopdracht is voltooid. Het opnieuw verhitten van het verwarmde printbed wil ook wel eens helpen wanneer je met ABS hebt geprint. Let op, een verwarmd printbed is niet nodig wanneer je print met PLA of voor het verwijderen van onderdelen geprint in PLA.

Welke materialen kunnen geprint worden op BuildTak?

Het werkt met ABS, PLA, HIPS, PET+, brick, hout en flexibele (TPE) filamenten; daarnaast hebben wij succesvol getest met het hechten van nylon en t-glase (PETT) wanneer je  de oppervlakte van de BuildTak vellen voorziet van een dunne laag lijm die uitwasbaar is.

Hoe plaats ik het BuildTak vel?